Økologisk- med livet som innsats

Å være en økologisk frittgående høne, eller hane, hos meg er med livet som innsats. 
Det høres dramatisk ut, og det er risikabelt. Men likevel har jeg landet på at det er verdt det.

Årsaken er rett og slett rovdyr. 
Rev, hønsehauk og røyskatt utgjør de største truslene hos meg.


Selvsagt gjør jeg alle tenkelige tiltak for å værne om mine dyr. Hønene er alltid inne på natten, kun frittgående på beite på dagtid. Jeg har strøm på gjerde, ikke for å holde dyrene inne, men heller for å holde reven ute(!). Jeg har skjul fuglene kan gjemme seg i for å redusere angrep fra lufta av hønsehauken. Osv.

Men likevel skjer det, både tidlig og sent på døgnet, at rovdyr klarer å forsyne seg av mine dyr. Senest for noen dager siden måtte Lisa ut, med knyttneven hevet og ropestemme, for å få bort en rev.
Men hva er alternativet?
Jeg tenker at hønene lever et så himla godt liv. Det har så stor verdi for dem å kunne gå fritt på beite, ta sandbad, spise godsaker de finner i jorda, ha stor plass og leve i og med naturen. Så derfor tenker i alle fall jeg at det gode liv kommer med en risiko, og den er kalkulert.

Det betyr ikke at jeg ikke bryr meg om, ikke blir lei meg, oppgitt eller forbannet når tap til rovdyr skjer. For det blir jeg oppriktig. Jeg føler kanskje mest av alt at lufta går ut av meg når det skjer. Og jeg vet at det er jeg som har ansvaret.


Igor er en hane på 1.5 år av rasen Isbar. Han har tidligere sloss godt med Gjermund, hanen i det andre hønsehuset. Det er derfor viktig at hønsehusene er godt plassert fra hverandre i avstand. (Det ene hønsehuset er et mobilt flyttbart).
Igor har nesten 40 høner som han passer på. Han varsler når det kommer skumle fugler i lufta, og samler troppene dersom det er ukjente mennesker for tett på. For litt siden forsvarte at hønene sine mot reven. Han mistet hele halen sin, og man kan godt se at det har vært litt av et basketak. 

Det er risikabelt å leve når man er økologisk og frittgående. Men jeg tenker samtidig at disse hønsefuglene har LEVD. Med alt det et liv har å by på. Følelser med utfordringer, gleder og sorger. 

Et liv det er verdt å satse livet for.

(Bildet over: Damene stiller seg i kø for Igor, og synes han er like kjekk selv om stjerten er borte.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s