Nå blir det kompost hos Jacobsen på Berg!

Jeg har møkkakjeller under fjøsen og der fylles det opp med bæsj og tiss fra dyrene. Veldig verdifult, spesielt når man driver økologisk.Men det er en ting jeg har savnet hos oss, og det er et ordentlig system for dette med kompost. Matvarer og andre ting som jeg ikke kan kaste i møkkakjelleren i fjøsen har som regel gått i grønn pose og videre i søppelboksen. 

Hvert år kastes 50-100kilo matavfall pr person. Det skal det nå bli slutt på hos oss. 
Vi skal starte med kompost! 
Denne kom levert på døra til meg i dag fra www.sommerbutikken.no

”Hurtigkompost Biolan 220 er en effektiv varmeisolert kompost for helårskompostering av kjøkkenavfall. Den varmeisolerte konstruksjonen og det effektive luftvekslingssystemet produserer raskt kompost. Komposteringens mirakel kan man følge med hjelp av termometeret eller gjennom tømmingsluken. Hurtigkomposteren er dimensjonert for en families (1-6personers) bioavfall.”

For meg var det viktig at dette med kompost ikke ble for komplisert, for her er jeg som nybegynner å regne. Det var viktig at det var tydelig bruksanvisning, lett å sette i gang og generelt ikke noe som krevde vekttall i naturfag for å få til.
Enkelt og greit vil jeg kaste mitt matavfall i en dunk, røre rundt og hente ut prima jord i tømmeluken under. Jeg har en såpass hektisk hverdag at flere ”do it yourselv” prosjekter har jeg ikke tid til.

Jeg ble derfor superglad da Lars på www.sommerbutikken.no ville sponse denne dunken slik at Jacobsen på Berg kunne teste ut kompost med deres hurtigkomposter ”Biolan 220 eco”. Dette er en kompostdunk som kan stå ute hele året, også i nordnorge. 

Enkere enn dette får du det ikke, og det er akkurat den type kompostering jeg vil ha! 

En kompostbinge er en investering man får glede av i mange år fremover, og denne typen har 5 års garanti.


En stor sekk strø følger med på kjøpet- hel litt strø i bunnen og den er klar for bruk 👍

Nå gleder hele familien seg til å starte opp med kompost. Lisa har allerede skolert oss gutta i hjemmet: matavfallet skal i en bøtte på benken og videre ut i komposten hver kveld.
Eggeskall, sitrus og store bein er vi litt tilbakeholden med, men ellers går det meste av bioavfall fra huset nå til kompostering. 

Andre ting som også kan gå i komposten:
Små mengder aviser (strimlet), fjær, kongler, ferskt bladverk, ugress, sjøgress og tang, papir (som for eksempel eggekartong, ublekede servietter etc) og bark. 
Men det blir nok i hovedsak kjøkkenavfall vår kompost blir matet med.
Biolan 220 eco er helt tett så jeg trenger ikke å bekymre meg for skadedyr når jeg bruker den til kompostering.


Nå blir det kompost hos Jacobsen på Berg!

Denne bingen er perfekt for privathusholdninger, men også for for eksempel barnehager og skoler. Her er det kun fantasien som setter begrensninger i forhold til hvordan man systematisk gjennom kompostering kan få læringsutbytte for både barn og voksne rundt bærekraftig utvikling. Si farvel til kunstgjødsel og torv! Ønsk velkommen til økologi. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s