Fra egg til kylling i økologisk drift

1 uke gamle kyllinger. Foto: Marius Fiskum
Eggene jeg selger er økologisk godkjent av Debio. Det innebærer også at hønene og hanene må være økologiske.

Større produsenter kjøper ofte inn verpeklare høner og bytter disse ut regelmessig etter at de er ferdig med sin jobb som eggprodusent. I Nord-Norge finnes det ingen verperier som driver økologisk, så dersom jeg skal beholde Debio-merket på eggene må jeg ruge frem selv.


I år har det blitt kjørt 5 runder med egg i rugemaskin: Heidi som jobber hos meg har hatt det som et flott familieprosjekt og har har hatt to runder med egg i maskinen hjemme på sitt vaskerom. Berg Barnehage har (i år som i fjor) ruget frem kyllinger i barnehagen. Bukkespranget Barnehage har kjøpt inn ny rugemaskin for å ha i barnehagen, og fikk 15 befruktede egg fra meg som de klekket frem. 11 kyllinger ble det som de leverte til gården etter endt klekking. Og nå til sist har jeg satt på en maskin selv med egg som har forventet klekking om noen dager.


Lysing av egg, foto fra Bukkespranget Barnehage.

Etter 4 runder klekking har jeg nå 44 kyllinger. Hvor mange av dem som er haner vet jeg ikke enda. Jeg har et håp om å ha 30 nye verpehøner klar til vinteren. (Inkludert siste maskinen med egg jeg har igang nå.) Det blir spennende å følge kyllingene videre 🐣


Rugemaskin med ulike typer egg i. Foto: Berg Barnehage. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s