Blogg

2017

Målet for 2017 er å få oppgradert denne hjemmesiden!

Facebook (Jacobsen på Berg) og instagram (jacobsenpaberg) oppdateres ofte, følg gjerne gårdsdriften der!

Dersom du vil komme i kontakt med meg, eller vil bestille varer,

så er Mail supert; jacobsenpaberg@gmail.com

 

 

Bukkekje 2016

Da er alle årets bukkekje slaktet og levert ut til kjøperne. I år ble alle levert HELE. 
Gressforede kje er et helhetlig konsept. For start til mat. 

Og nettopp derfor bestemte jeg at i år ble forbrukeren frivillig tvunget til «hands on». 

Disse kjeene er ikke store, og parteringen gjøres greit på kjøkkenbenken eller spisebordet. 
Jeg skjønner godt at det føles overveldende å få en hel kjeskrott i hendene istedenfor en pose med stykningsdeler. 
Hva er en bog? 

Må jeg bruke sag?
Å jeg er så positivt overrasket! Flotte bilder er blitt delt på sms og sosiale medier. Mange kan mye, og de som ikke kan, dem lærer! 

👏
Hvorfor fødes det kje hvert år og hvorfor blir mange bukkekje avlivet rett etter fødsel?

Hva betyr gressforet og hvorfor velger noen bønder gressforing fremfor kraftfor?

Hvorfor slakter vi bukkekjeene før de blir kjønnsmoden?

Hvilke ulike stykningsdeler er det på en kjeskrott?

Hvilken mat kan vi lage utav et kje?

Jeg håper at kjeprosjektet har bidratt til at noen av disse spørsmålene har blitt oppklart, for noen.
Tusen takk til dere 47 kjøperne av bukkekje. Takk til dere som ble med på reisen og takk for at vi sammen kan prøve å gjøre en liten forskjell. Håper kje 2016 har vært positivt, på en eller annen måte.


Foto: 

NoraMarie Lehne

Anne Grethe Bøe

Ida Renøe

Christoffer K Jakobsen

Nå blir det kompost hos Jacobsen på Berg!

Jeg har møkkakjeller under fjøsen og der fylles det opp med bæsj og tiss fra dyrene. Veldig verdifult, spesielt når man driver økologisk.Men det er en ting jeg har savnet hos oss, og det er et ordentlig system for dette med kompost. Matvarer og andre ting som jeg ikke kan kaste i møkkakjelleren i fjøsen har som regel gått i grønn pose og videre i søppelboksen. 

Hvert år kastes 50-100kilo matavfall pr person. Det skal det nå bli slutt på hos oss. 
Vi skal starte med kompost! 
Denne kom levert på døra til meg i dag fra www.sommerbutikken.no

”Hurtigkompost Biolan 220 er en effektiv varmeisolert kompost for helårskompostering av kjøkkenavfall. Den varmeisolerte konstruksjonen og det effektive luftvekslingssystemet produserer raskt kompost. Komposteringens mirakel kan man følge med hjelp av termometeret eller gjennom tømmingsluken. Hurtigkomposteren er dimensjonert for en families (1-6personers) bioavfall.”

For meg var det viktig at dette med kompost ikke ble for komplisert, for her er jeg som nybegynner å regne. Det var viktig at det var tydelig bruksanvisning, lett å sette i gang og generelt ikke noe som krevde vekttall i naturfag for å få til.
Enkelt og greit vil jeg kaste mitt matavfall i en dunk, røre rundt og hente ut prima jord i tømmeluken under. Jeg har en såpass hektisk hverdag at flere ”do it yourselv” prosjekter har jeg ikke tid til.

Jeg ble derfor superglad da Lars på www.sommerbutikken.no ville sponse denne dunken slik at Jacobsen på Berg kunne teste ut kompost med deres hurtigkomposter ”Biolan 220 eco”. Dette er en kompostdunk som kan stå ute hele året, også i nordnorge. 

Enkere enn dette får du det ikke, og det er akkurat den type kompostering jeg vil ha! 

En kompostbinge er en investering man får glede av i mange år fremover, og denne typen har 5 års garanti.


En stor sekk strø følger med på kjøpet- hel litt strø i bunnen og den er klar for bruk 👍

Nå gleder hele familien seg til å starte opp med kompost. Lisa har allerede skolert oss gutta i hjemmet: matavfallet skal i en bøtte på benken og videre ut i komposten hver kveld.
Eggeskall, sitrus og store bein er vi litt tilbakeholden med, men ellers går det meste av bioavfall fra huset nå til kompostering. 

Andre ting som også kan gå i komposten:
Små mengder aviser (strimlet), fjær, kongler, ferskt bladverk, ugress, sjøgress og tang, papir (som for eksempel eggekartong, ublekede servietter etc) og bark. 
Men det blir nok i hovedsak kjøkkenavfall vår kompost blir matet med.
Biolan 220 eco er helt tett så jeg trenger ikke å bekymre meg for skadedyr når jeg bruker den til kompostering.


Nå blir det kompost hos Jacobsen på Berg!

Denne bingen er perfekt for privathusholdninger, men også for for eksempel barnehager og skoler. Her er det kun fantasien som setter begrensninger i forhold til hvordan man systematisk gjennom kompostering kan få læringsutbytte for både barn og voksne rundt bærekraftig utvikling. Si farvel til kunstgjødsel og torv! Ønsk velkommen til økologi. 

«Villdyr kan sprenges»

Dramatiske overskrifter i avisen da villsauene mine i løpet av lørdagsnatten hadde tatt turen fra sollidalen til fjellstua.


Det var jeg selv som ble oppmerksom på at villsauene var i det populære turområdet ved Fjellstua i Tromsdalen. Jeg har GPS-sender på ledersauen og sjekker denne 1-2 ganger i døgnet via mobilen.

Jeg la ut en melding på Facebook for å gjøre turgåere i området oppmerksom på at det var sauer i området, og oppfordret spesielt hundeeiere til å respektere båndtvangen. 

Selv tok jeg turen til området, lokaliserte sauene og fikk de med meg tilbake over fjellet mot Berg, i håp om at de kunne beite i ett litt mindre trafikkert område.

Facebook er et ypperlig medium, så tusen takk til alle som delte min status. Alle jeg møtte på min vei fra Tromsdalen mot Berg over fjellet tok veldig hensyn, og alle hadde hundene sine i bånd! 

I skrivende stund beiter sauene på fjellet over Solligården, og jeg håper de holder seg der. Men jeg garanterer ingenting 😜

Les mer her: http://www.nordlys.no/her-er-mats-pa-vei-hjemover-med-50-villsauer-hakk-i-hal/s/5-34-468253?access=granted#am-commentArea

Salatene er klare

Jacobsen på Berg er stolt leverandør av salater til Helmersen Delikatesser som du finner både i Tromsø Sentrum og på Jekta Kjøpesenter. Salatene brukes i deres catering samt i de eksklusive sandwichene og blingsene som ligger ferdigsmurt for salg. Skal du unne deg en god Lunch anbefaler jeg på det varmeste å ta turen innom Helmersen i høst.

På bildet: nyhøstet salat fra grønnsaklandet. Salatene er i Helmersens butikker 30 minutter etter høsting. 🍀🌱🌿

Fra egg til kylling i økologisk drift

1 uke gamle kyllinger. Foto: Marius Fiskum
Eggene jeg selger er økologisk godkjent av Debio. Det innebærer også at hønene og hanene må være økologiske.

Større produsenter kjøper ofte inn verpeklare høner og bytter disse ut regelmessig etter at de er ferdig med sin jobb som eggprodusent. I Nord-Norge finnes det ingen verperier som driver økologisk, så dersom jeg skal beholde Debio-merket på eggene må jeg ruge frem selv.


I år har det blitt kjørt 5 runder med egg i rugemaskin: Heidi som jobber hos meg har hatt det som et flott familieprosjekt og har har hatt to runder med egg i maskinen hjemme på sitt vaskerom. Berg Barnehage har (i år som i fjor) ruget frem kyllinger i barnehagen. Bukkespranget Barnehage har kjøpt inn ny rugemaskin for å ha i barnehagen, og fikk 15 befruktede egg fra meg som de klekket frem. 11 kyllinger ble det som de leverte til gården etter endt klekking. Og nå til sist har jeg satt på en maskin selv med egg som har forventet klekking om noen dager.


Lysing av egg, foto fra Bukkespranget Barnehage.

Etter 4 runder klekking har jeg nå 44 kyllinger. Hvor mange av dem som er haner vet jeg ikke enda. Jeg har et håp om å ha 30 nye verpehøner klar til vinteren. (Inkludert siste maskinen med egg jeg har igang nå.) Det blir spennende å følge kyllingene videre 🐣


Rugemaskin med ulike typer egg i. Foto: Berg Barnehage. 

Økologisk frilandsgris for salg

IMG_0030
I april og i juni 2016 kommer jeg til å levere ut helt eller halvt slakt av økologisk frilandsgris til mine kjøpere.

Slakteren kan grov eller finpartere kjøttet dersom ønskelig, det koster ikke noe ekstra. Men- jeg selger kun helt eller halvt slakt, ikke spesifikke stykningsdeler.

Her lønner det seg å være tidlig ute og sikre seg dersom man vil ha kjøtt fra glade griser til St.Hans, grillsesongen, juleribba- eller egen bacon, pølse eller kjøttdeigproduksjon!

Send meg en Mail for spørsmål eller bestilling:

Jacobsenpaberg@gmail.com

Den rene råvaren

Jeg får daglig henvendelser fra folk som ønsker enten stykningsdeler av dyr (økologisk ribbe til jul, lammelår, kjesadel osv) eller så etterspørres ferdige produkter som feks pølser, fenalår osv.

Jeg selger ikke bearbeidede produkter eller stykningsdeler fra min gård.

Grunnene til det er flere:

🍀  Jeg ønsker å stimulere til at forbrukere benytter hele dyret. Når man slakter et dyr er det for mat. I respekt for dyr og levd liv så ønsker jeg at man utnytter hele dyret. Dette handler også om etikk. 

Det er også spennende samt lærerikt å finne nye måter å spise ulike stkningsdeler kjøtt på. Ingen av mine dyr skal bli søppel!!
🍀 Jeg ønsker å selge ren mat. Mine dyr er økologiske og/eller gressforet. Jeg ønsker å selge til den beviste forbruker som ser sammenhengen mellom hvordan liv dyret har levd før det ble mat og sin egen helse. Ved å kjøpe et rent produkt kan man selv bearbeide produktet ut i fra ønsker og behov. Jeg ønsker at det på innholdsfortegnelsen skal stå 1 ting. Feks; inneholder 100% lammekjøtt.

Vi lever i et samfunn som bugner over med lange innholdslister, ferdigmat og mennesker med allergier og intoleranser. Jeg ønsker å tilby ren mat. Der sporbarheten skal kunne gå så langt at man også vet hva dyret har spist før det ble mat.

Send meg gjerne en Mail på jacobsenpaberg@gmail.com. Fortell meg hvilken mat du er interessert i å kjøpe fra meg, så tar jeg kontakt tilbake.

Kje og villsau selges som hele slakt. Kan grovparteres dersom ønskelig.

Gris selges som helt eller halvt slakt. Kan grov eller finparteres dersom ønskelig.

Egg selges i hele brett med 30stk.

Grønnsaker selges i sesong.
🐏😄🐐🍀🐖🍁👍